Att ställa ut sin hund

Tänkte berätta lite mer ingående, hur det går till när jag deltar på utställningar med mina hundar. Vi åker iväg 3 gånger om året.

En hundutställning är ett roligt och spännande event att delta i, det är oftast en trevlig upplevelse även för dig som bara är där för att titta på. På utställningen får man möta en massa olika hundar som har gjorts fina inför dagen. Jag brukar vara jätteglad när det stundas för utställning. Det ska fixas och planeras, allt är så himla kul, men det bästa är nog ändå när själva utställningen sker.

Jag kan säga att alla mina tre egna hundar alltid får chansen till att ställas ut, men jag ser först till så att de själva tycker det är kul, vilket man kan förstå ganska snabbt om hur de beter sig på själva utställningen. När det gäller dvärgpudlar går det oftast bra, eftersom de är disciplinerade och har lätt för att lära sig. Jag tycker det är viktigt att de känner sig trygga när det gäller en större utställning, där det finns flertalet hundar under samma tak.

Det finns lite olika typer av tävlingar. För de officiella utställningarna sparas alla resultat av den Svenska Kennelklubben, medans den inofficiella utställningen kan anordnas av nästan vem som helst.

Klippning

Inför varje utställning är det viktigt att se till att hunden får en ordentlig klippning. Den klassiska lejonklippningen är ett säkert kort för stundande tävlingar. En pudels päls kan variera, men för det mesta är det den krulliga och lite sträva varianten som behöver mest omsorg för att tas väl hand om. Det är sett som skönhetstävlingens viktigaste steg, eftersom här gäller det att varje detalj blir precis exakt så som den ska vara för att domarna ska godkänna det.

I början lät jag en av mina vänner, Ann-Marie som jobbar som hundfrisör, att ta hand om både Lissy och Missy. Hon fick duscha, klippa och trimma dem tills de fick en fin lejonfrisyr. Allt eftersom lärde jag att göra mina hundar fina inför en tävling. Här gäller det att vara stadig på handen för få till en fin päls.

Utställningen

Det finns olika typer av utställningar som gäller för den ras man har, där kommer även varje deltagare att få sin plats och det är ytterst viktigt att man befinner sig på platsen under själva bedömningen. Det går till som så att några domare gå kontrollerar noggrant hur hundarna ser ut. Det är där den viktiga klippningen kommer in i bilden, men även att hunden har fått en bra träning för att sitta fint och bli godkänd av domarna.

Arrangörerna är de som väljer vilken typ av utställning och när det kommer till pudlar är det många som vill vara med och ställa ut.

Mina hundar har flera gånger kommit på prispallen och vi har vunnit 3 gånger! Det är väldigt kul, men det roligaste är ändå att delta. När jag inte har några planer för att ställa ut, låter jag hundarnas päls växa utan speciell frisering.