Dvärgpudeln

Pudel är det gemensamma namn för fyra stycken olika hundar som liknar mycket på varandra med tanke på pälsen. De härstammar från samma familj som sägs komma från Medelhavet och speciellt Frankrike. De fyra olika pudelraserna är: dvärgpudel, mellanpudel, storpudel samt toypudel.

Rasen pudel är ansedd som en av de mest omtyckta hundarna, däribland dvärgpudeln som har kommit att bli mer populär de senaste åren. Många tror att det är tack vare dess lätthanterliga storlek, att många gillar att skaffa mindre hundar, eftersom de passar bättre in hos barnfamiljer och i olika hem.

Precis som mellan- eller storpudel är dvärgpudel ämnad för att röra på sig och den är mycket intelligent. Den lär sig snabbt och därför passar den mycket bra för sporter, som bland annat agility och tycker om att leta efter saker. Så om du inte trodde det kan faktiskt din lilla söta dvärgpudel leta efter tryffel! Den älskar även att bada, ett besök till havet och sjön eller ett dopp hemma i badkaret är uppskattat. Att hunden får hoppa i vattnet underlättar även vid frisering och shamponering.

När det gäller frisering, finns det olika frisyrer att välja bland, en av de mest populära är den så kallade lejonfrisyren. Vilket innebär att man lämnar kvar ett stort stycke päls runt halsen och huvudet, så det blir som en sorts man som får en att tänka på ett lejon. Den sortens frisyr kallas även för en engelsk klippning, som är mycket omtyckt på utställningar.

En dvärgpudel har upp till fyra olika färger som är svart, brun, vit samt aprikos. Den sistnämnda är minst känd, men det finns faktiskt gott om dvärgpudlar som har en rosa/orange typ av färg. Som mest blir en dvärgpudel ca 29-35 cm hög.

Likt övriga pudlar blir dvärgpudeln mycket hårig om man inte klipper den. Många tycker det är charmigt och lämnar sina fyrfota vänner till att bli alldeles lurviga. Men när det stundar för utställning är det nästan ett måste att trimma och göra sin pudel fin.

Ett besök på en skönhetssalong för hundar är mycket omtyckt där de blir väl behandlade, lite som ett spa, där det fixas med tvätt, hårklipp, trimning och lite fin efterbehandling för den rätta looken. Klorna klipps givetvis också. Dock är det många som äger en pudel redan är erfarna att frisera sina hundar. De människor som själva fixar frisyren på hunden gör oftast det i sitt eget hem.

Pudeln sägs ha sitt ursprung i länderna kring Medelhavet, främst i Frankrike där man kan skåda många pudlar i flera tavlor som var gjorda under 1500-talet. Därefter spred sig rasen världen över, tack vare dess popularitet tack vare dess elegans, användningsområde och lätt skötsel.

Redan under Medeltiden var pudeln en mycket användbar hund då den tycker väldigt mycket om att vara i vatten. Med andra ord var den till stor hjälp vid jakt och fiske. Andra användningsområde för pudlar är inom underhållning, exempelvis cirkus, eftersom en pudel har lätt för att lära sig konster och är villig att samarbeta med människor. Den passar även ypperligt till jakt efter tryffel och annan sorts svamp, något som även idag anses som en stark egenskap. Idag är pudeln sedd som en familjehund och lämpar sig till många olika aktiviteter.

En dvärgpudel har en ganska lång livslängd, upp emot 15 år. Det är en lättskött hund som inte fäller, men som behöver vård om man vill att den ska klippas. Det är en glad, pålitlig och frisk hund som har flera fantastiska karaktärer, därför är den en väldigt poulär hundras bland många, samt är därför att jag själv är så förtjust i dem.