Tips och råd om du ska börja med hunduppfödning

Alla tycker säkert att det är kul att leka och busa med hundar, men för att vara beredd på att öppna en hunduppfödning krävs det mer intresse för att se till att det går rätt till. Inte minst för hundarnas hälsa och deras livs första månader. Med det kommer även ett stort ansvar, där det gäller att du är beredd på det. Fråga dig själv, varför du vill starta en hunduppfödning och är man rätt person för det?

Det kan verka som ett glamoröst jobb där man får gosa, träna upp och klippa sin hund, men en hunduppfödning går riktigt inte till så. Det ligger hårt arbete bakom, inte minst när man pratar om små liv som ska uppfödas till att bli friska och starka hundar som ska säljas vidare.

Du kanske har det som en hobby på fritiden, men för att börja arbeta med det är det viktigt att se det som ett hårt jobb, man ska också tänka på att till i början av uppfödningen inte kommer få en stor inkomst. Det är därför smart att spara pengar för att tryggt kunna starta en kennel.

Det är många som säger upp sig från sina gamla jobb för att helt ägna sig åt hunduppfödning. Du ska givetvis ha erfarenhet med att äga en hund, är inte något man lär sig efter en bok. Utan det är viktigt att man som person vet hur man tar väl hand om en hund.

Det är inte ett arbete dit du går på vanliga kontorstimmar, fem dagar i veckan. Utan ett 24-timmars skift med få lediga dagar. Men det är just det som är det bästa med allt, i och med en hunduppfödning får du arbeta med ditt största intresse och du gör det dessutom på hemmaplan.

En bland de kanske viktigaste punkterna för att starta en hunduppfödning är att gå en utbildning. Se gärna till att lära känna någon som redan jobbar med det, då får du ett bra tillfälle för information om hunduppfödning, samt möjlighet till ett besök på dennes gård.

Som nämnt tidigare gäller det att ha en stadig ekonomi för att starta upp en uppfödning. I början kan det vara svårt att ha en säker inkomst, man bör vara beredd att ta från sina besparningar.

Hemma hos dig är det betydelsefullt att anordna ett kontor, där ska det finnas register över vaccinationer, besök hos veterinären med mera. Att ha stenkoll på valparna är viktigt för att kunna sköta en hunduppfödning på bästa sätt. Att täcka olika försäkringar är också viktigt, för att man ska vara beredd på det mesta. När du väl fått den första kullen är det tid att registrera dem och få ett bevis, därefter kan man ordna med köpeavtal för framtida kunder.

Det är några av de råden jag kan ge till dig som går i tankarna om att starta en hunduppfödning. Men det kanske viktigaste rådet är att lyssna på de personer som själva driver en hunduppfödning. Där kan man få bra information och hjälp.